Plåtbockning för raka linjer

Plåtbockning är en metod för att bocka plåt och på så sätt skapa olika vinklar och former.

Metall är ett material med många egenskaper, och som kan bearbetas för att anta många olika former. Plåt är en mycket användbar typ av metall, tack vare att den är stark men samtidigt tunn och lättböjlig. Detta gör plåten användbar till många typer av produkter, och allt från rör till inredningsdetaljer drar nytta av plåtens styrka och lätthet. Plåtbockning är en av de vanligaste teknikerna för att forma plåt, och det här är en metod som är både är billig och effektiv.

Bockning för alla syften
Bockningens grundprincip är att ett arbetsstycke formas genom att det pressas mellan ett öververktyg och ett underverktyg. Vid pressningen böjs det efter en linje och på så sätt får det sin form. Det finns många olika typer av bockning som har anpassats för specifika ändamål, man kan exempelvis forma rör genom rörbockning och skapa trådhyllor genom trådbockning. Motsvarigheten för plåtprodukter kallas plåtbockning och där arbetar man ofta med raka vinklar. Detta görs i kantpressningsmaskiner som kan ha enorm presskraft på upp till fler ton. Principen med bockning är ganska enkel, men det krävs ändå stor precision och vana för att hantera en kantpress på rätt sätt. Det finns exempelvis alltid en viss återfjädringsfaktor att ta med i beräkningarna, där plåten alltså fjädrar tillbaka något efter böjningen. Därför måste man satsa på en vinkel som skiljer sig en aning från det som man egentligen vill uppnå för att få ett korrekt resultat.

Effektivitet
Bockning av plåt kan även göras för hand i mindre avancerade bockningsmaskiner, där man exempelvis trycker ner en pedal för att pressa samman öververktyget och underverktyget. Detta passar då man ska göra mindre volymer av små produkter, som exempelvis plåtlådor. Men för den effektiva produktion som dagens stora volymer kräver finns även idag automatiserade maskiner som snabbt och exakt kan böja till stora stycken plåt. Detta ser ofta ganska lustigt ut då långa remsor platt plåt helt enkelt åker in i maskinen och sekunderna senare kommer ut böjd i vinklar, det hela ser ut som om plåten vore gjord av gummi! Denna effektivitet medför också att produktionskostnaden går ner och slutprodukterna kan säljas för ett lägre pris. Så både tillverkare och konsumenter tjänar på utvecklingen som hela tiden finner sätt att konstruera de mest avancerade maskiner, som kan skapa även de mest komplexa former.

Ytbehandlingar för bästa resulta
Inom all metallproduktion krävs utöver den formande bearbetningen flera typer av ytbehandlingar för att den färdiga produkten ska fungera på bästa sätt. Detta gäller således även vid plåtbockning. Det kanske viktigaste målet är att se till att plåten står emot korrosion. Oavsett om en produkt av plåt ska vistas inomhus, som exempelvis en möbel, eller utomhus, som del av en brokonstruktion, kommer den att utsättas för fukt. Fukt är något som sakta men säkert bryter ner metallers styrka och får dem att rosta. Därför utför man olika typer av galvanisering där ett tunt lager zink appliceras på metallens yta. Utöver skyddet ger också dessa behandlingar en snygg glans vilket är viktigt för många typer av produkter.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)