Trådbockning för smidig design

Trådbockning är en metod för att forma metalltråd, vilket exempelvis kan användas för att tillverka smidig och slitstark inredning.

Vi tänker sällan på hur alla de sinnrika metallprodukter vi använder dagligen tillverkas. Men faktum är att det ligger både kreativitet och många års forskning bakom varje produkt. Allt detta samverkar till att skapa den smartaste designen och den bästa hållbarheten. Ett av de populäraste sätten att enkelt skapa starka men nätta möbler är trådbockning. Att använda metall i trådform gör det nämligen enkelt att böja och forma metall utefter i stort sett vilken design som helst med ett resultat som både är snyggt, lätt och som samtidigt har metallens styrka och tålighet.

Flexibilitet och kreativitet
Metall som material är mycket starkt och därför är det ett populärt inslag i många produkter, då det erbjuder en tålighet som få andra. Det kan stå emot hög värme, tryck, friktion, tunga vikter samt väder och vind utan att ge vika. Just på grund av att metall inte förstörs i första taget krävs genomtänkta metoder för att bearbeta och forma materialet på ett prisvärt sätt. Metalltråd är ett sådant sätt, som tack vare dess form möjliggör relativt enkel formning. Även då tråden är gjord av metall möjliggörs en helt annan mjukhet och flexibilitet, vilket är idealt när man är ute efter kreativ design eller helt enkelt största möjliga lätthet. Trådhyllor är ett exempel på produkter som tillverkas med tråd, där man kan leka med former och skapa både stilrena, enkla hyllor såväl som imitera bohemisk, fransk design med sirliga detaljer.

Process
När man bockar något, vare sig det är metalltråd eller metall i andra former, innebär det att man genom kraftfulla maskiner böjer materialet till en viss form. Det kan handla både om spikraka vinklar, rör eller som är fallet med tråd vilka former och böjningar som helst. Idag görs detta effektivt på stora industriverkstäder med bockningsmaskiner som är CNC-styrda. Detta innebär att ett avancerat datorsystem styr maskinen genom att skicka kommandon. Operatörens roll är därför att dels förstå detta datorprogram och kunna överföra en ritning till koder som programmeras in i datorn, och dels övervaka själva arbetet så att maskinen jobbar som den ska. Detta innebär att dagens industriarbetare måste ha en mycket bred kompetens som täcker både den senaste datortekniken samt kunskap kring maskiner och de hantverkstekniker som de bygger på.

Ytterligare behandling
Då man ska tillverka exempelvis en trådhylla genom trådbockning krävs det mycket mer än bara själva bockningen innan hyllan får sitt slutgiltiga utseende och är redo för leverans. Utöver eventuell ytterligare formgivning, såsom exempelvis svetsning, behöver metalltråden liksom all metall ytbehandlas för att dess styrka och tålighet ska bli varaktig och bestå även efter det slitage som kommer med många års användning. Dessutom vill man skapa ett så attraktivt utseende som möjligt. Ett av de vanligaste sätten att ytbehandla trådprodukter är förzinkning. Detta innebär helt enkelt att metallytan beläggs med ett tunt lager zink, vilket ger skydd mot rost och annat slitage, samt bidrar till en snygg blank yta. Tack vare detta blir trådbockade produkter både hållbara och snygga.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)