Några vanliga produkter som tas fram med trådbearbetning

När du ser dig om i ditt hem eller på jobbet så tänker du inte på hur mycket som är gjort av metalltråd. Men faktum är att vi dagligen använder och omger oss med saker som har tillverkats med trådbearbetning. Vi ska kika lite närmre på saker som tas fram med teknik som trådbockning och som kan kännas så självklara i varje hushåll.

Trådbearbetning är en underbar konst

När vi ser på trådbearbetning idag så genomförs den med moderna maskiner. Men det betyder inte att den uråldriga konsten inte längre är en del av produktionen. Dagens trådböjning kombinerar den urgamla konstformen med en industriell process som ger oss korta ledtider utan att dra ner på hantverksprecisionen.

Med denna teknik så kan vi skapa en rad olika hushållsartiklar genom att tråd av olika storlek böjs till och formas. Kanske blir du förvånad över hur mycket i ditt hem som har tillverkats på detta sätt.

8 produkter som tillverkas av tråd

  1. Gem är ju tråd!

Detta är antagligen ett av de mest bekanta föremål som tillverkas med trådbearbetning som finns. Alla har någon gång använt sig av ett gem för att hålla ihop en bunt papper. Denna pappersvara uppfanns under 1800-talet och är ofta gjord av en ståltråd som har böjts till en form av ögla.

  1. Galgar av metalltråd

I din garderob finns det antagligen galgar av stål. Dessa görs med trådböjning. Det var länge så att metallgalgar var gjorda av massiv metalltråd men idag finns det även sirligare varianter. Galgen som är gjord av lite tjockare ståltråd är mycket populär. Den är snäll mot kläderna, slitstark och även fin att se på.

  1. Fjädrar som stöttar och dämpar stötar

Om du har en madrass med fjädrar så är det antagligen av den sort som har tillverkats med trådbearbetning. Fjädern är ju inte en fristående hushållsartikel men visst får den betydelse i din vardag. Din penna har en fjäder av metall och chansen är god att din brödrost också har det för att bröden ska kunna poppa upp då de är färdig-rostade.

Stålfjädrar är en del av vår vardag. De finns överallt i olika storlek och med olika tjocklek. Inte sällan är de skräddarsydda för den applikation som de sitter i. Detta är enkelt ordnat med modern trådbockning!

  1. Diskställ av metalltråd

Idag kan vi ju använda oss av metall som inte rostar. Därmed är det inte alls konstigt att vi har diskställ som är gjorda av metalltråd. Ett diskställ använder sig av tråd för att det ska bli plats för disk att stå upprätt och torka.

Ramen för ett diskställ är böjd och svetsad för att det ska bli fack och jämna ytor såväl som korgar där du kan ställa besticken på tork.

  1. Trådkorgarna finns överallt

Du har säkert trådkorgar omkring dig. De används ju i rum som kök, badrum och på kontor. Den lilla trådkorgen gör att vi får ordning på saker och ting. Den är normalt sett gjord av ståltråd som har böjts till. Det finns många olika storlekar och stilar.

Kanske har du en liten trådkorg i hallen där du lägger dina nycklar. Kanske har du stora vackra trådkorgar i barnens rum för att samla upp leksaker. Med trådkorgen blir det ordning och reda i våra liv.

  1. Vinställ av tråd

Om du älskar vin och samlar på flaskor så vet du hur viktigt det är med ett bra vinställ. Ett vinställ som är av metalltråd är funktionellt samtidigt som det är vackert att se på. Med exakta böjningar så skapas en säker plats för vinets förvaring. Detta samtidigt som stället ger god insyn så att du snabbt kan läsa av etiketten på varje flaska som förvaras i det.

  1. Grillgaller av metall

Med hjälp av trådbearbetning får vi även grillgaller som vi kan laga mat på. Dessa tillverkas av metaller som klarar av höga temperaturer. Ett grillgaller kan ha olika storlek och form. Det ger en optimal värmefördelning och gör det enkelt att hantera mat som lagas på grillen.

/grillar_hamburgare.jpg

  1. Dekorativ inredning

Med trådbockning så kan vi även skapa vackra inredningsdetaljer. Det kan vara skulpturer såväl som tavelramar och lampskärmar. Med trådens unika form och struktur så får vin inredning som är slitstark och högst användbar samtidigt som den är vacker att se på.

26 Jul 2023

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)