Trådbearbetning – Fördelar och nackdelar med inredning av metalltråd

Idag är det ganska vanligt med inredning som är gjord av metall. Det går att tillverka metallmöbler på flera olika sätt. Med trådbearbetning går det att tillverka hyllor såväl som bord, stolar och viktiga delar av möbler som ska finnas i hem såväl som i offentliga miljöer. I kombination med andra tillverkningsmetoder som kantpressning går det att få fram mycket hållbar inredning.

Det finns både fördelar och nackdelar med möbler som är gjorda av metall. Detta oavsett om de har tagits fram med trådbockning eller med någon annan form av metallbearbetning. Vi börjar med att se på fördelarna.

Fördelar med metallmöbler tillverkade med trådbearbetning

När vi ser på fördelar handlar det i mångt och mycket om hållbarheten. Metallen är ju ett starkt material som klarar det mesta. Det får betydelse på flera sätt. Andra viktiga fördelar är:

Enkel rengöring – Metall äts inte av skadedjur och är lätt att hålla ren. Den måste inte putsas och målas om med jämna mellanrum så som ofta är fallet med möbler av trä. Ytan som är blank och fin kan enkelt torkas av. Det gör den perfekt för offentliga miljöer och på kontor.

Estetiskt – I och med att det är svårt att slita på metallen håller sig möbler som man tar fram med trådbearbetning länge. De förblir fina att se på och är därmed också attraktiva att fortsätta använda. Det ökar andrahandsvärdet på möblerna.

Miljövänligt – Slitstarkheten ger en alldeles unik hållbarhet. Då man kan använda samma metallmöbel länge kan den ses som en fördel vad gäller miljö. Kanske också vad gäller klimat.

Sparar plats – Metallmöbler sparar ofta plats. De är sällan lika klumpiga som inredning av trä kan vara. Hyllor som är gjorda av metalltråd är lätta att hantera. De ger plats till mycket och klarar av tyngre förvaring. Men de släpper också igenom luft och bidrar till en känsla av lättsamhet i lokalen.

Perfekt med husdjur – Den som har husdjur som gärna gnager på möbler vet att metallvarianter är svårare att ge sig på. Nu bör djuren givetvis lära sig av med detta beteende. Men då det kommer en ny valp till familjen kan det kännas riktigt skönt att stolsbenen är av metall framtagna med modern trådbearbetning.

Nackdelar med metallmöbler

Det finns mycket gott att säga om möbler som bockas fram av metalltråd. Men vi måste ju också se på nackdelar för att få en god samlad bild av den här typen av inredning. Det finns några nackdelar som kan påverka valet. Här är de allra viktigaste att beakta.

Tyngden på metallen – Det går inte att komma runt det faktum att metall väger en hel del. Nu kan det förstås vara så att möbler av trä också blir tunga. Men ibland är metallvarianter riktigt svåra att flytta på. Tyngden kan i vissa sammanhang ses som en fördel då man inte vill att det ska vara lätt att flytta på möblerna men ofta precis tvärtom.

Det vi ska komma ihåg är att man med trådbearbetning kan få riktigt sirliga metallmöbler. De behöver inte bli så tunga trots att de är gjorda av metall. Det finns också lättviktiga metaller som aluminium och de kan faktiskt ge lättare möbler än vad som blir fallet med trä.

Det kan bli dyrt – Metallmaterial som aluminium är inte billigt. Det här är en annan nackdel som kan ses med vissa typer av inredning av metall. Men om du räknar på kostnaden över en längre tid kan möbeln ändå bli ekonomisk. Men för kortare investeringar är det inte alltid att rekommendera att välja möblerna av metall som kan vara mycket dyrare än andra alternativ.

Skarpa kanter – Det händer att inredning av metall har skarpa kanter. Det här beror en hel del på den design som har använts och faktiskt också på tillverkningsmetod. Med trådbearbetning går det att få mjuka och jämna strukturer. Det är viktigt att välja hög kvalitet just med tanke på detta.

Kan skada golven – Sist men inte minst måste vi komma ihåg att det finns metallmöbler som kan skada golvet. Om du ska inreda med stolar, bord och annat som har ben av metall kan det bli extra viktigt med möbeltassar. Både för att skydda golvet och för att undvika oljud då du flyttar på möblerna.

27 Jan 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)