Fördelar med automatsvarvning och bockning

Sveriges metallindustri klarar det mesta. I regioner som Gnosjö så jobbar man med teknik som är världsledande. Det går att få automatsvarvning som ger perfekta former på kortast möjliga tid. Det spelar ingen roll hur många delar som krävs. När svarvningen utförs med moderna maskiner av operatörer med lång erfarenhet så blir det bra.

Automatsvarvning går snabbt

En viktig fördel med automatsvarvning, och bockning som styrs av datorprogram, är att det går snabbt. Idag så kan ingen vänta på något. Vi förväntar oss i stort sett att andra människor ska svara lika snabbt som en dator gör. Då är det inte så konstigt att vi även tycker att avancerad verkstadsproduktion ska vara snabb som vinden.

Att få avancerade delar klara på nolltid är inte en liten sak. Det betyder att produktioner kan bli klara så mycket snabbare. Korta ledtider är en styrka som en verkstad vill ha. Det är också därför som svenska verkstäder investerar i maskinerna som kan jobba på snabbt.

Bockning som är precis

Precist är också ett ledord då det ska svarvas och bockas. Då rörbockning är precis så slipper man göra om. Röret som har rätt form kan skickas vidare för montering. Att det blir så bra beror på att den nya tekniken gör det enkelt att ställa in maskinerna. De jobbar på rätt sätt från start.

För en lekman så ser det ut som trolleri. Materialet matas in på ena sidan av maskinen och kommer ut som färdiga delar på den andra. Operatören vet att det händer en hel del inuti maskinen som verkligen inte är trolleri.

Rörelser sker i rätt tid och med rätt kraft. En industrimaskin kan ha flera olika verktyg som samarbetar för att bocka, böja och stansa för goda resultat. Det här är fördelar som alla verkstäder behöver. Det gör att de kan bli konkurrenskraftiga både vad gäller kvalitet och priser.

Hårda material blir mjuka

Att jobba med metall är idag enkelt men så har det inte alltid varit. Försök att böja till plåt för hand på klassiskt vis. Du kommer att inse att det här inte bara kräver rätt verktyg, rätt slag och så tålamod. Med modern automatsvarvning så behöver en verkstad inte längre stå och hamra i veckor för att det ska bli bra.

Det hårda materialet blir mjukt utan att värme ens tillsätts. Så ser det ut när maskinen går igång och del efter del formas med svarven. Det är en stor fördel att kunna jobba med hårt material som om det vore mjukt. Effektiviteten är fantastisk och något som gör att vi inte ens kommer ihåg hur svårt det en gång var att forma hård metall för hand.

22 Nov 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)